Bu oldukça uçuk bir olasılık görünse de, geleceğe yönelik Microsoft Windows 10 işletim sistemi yapılanması bu yönde ibareler taşımıyor değil. 

Windows Phone olgunlaşmadan dalında çürüyen bir meyve gibi ortada kaldı. Yüzde 3’lük akıllı telefon pazar payı ile bir yere ulaşabilmesi de mümkün görünmüyor. 

Üstelik Microsoft’ta bunun farkında. Eğer mobil cihaz pazarına yatırım yapmaya devam edilecekse bunu iOS ve Android gibi dev oyuncuları da saflarına katarak yapması gerekiyor. 

Bu noktada Microsoft’un bundan sonra mobil telefon pazarı oyuncusu olarak kalmasının tek çaresi artık Android telefon üretmeye başlaması olabilir mi? Apple Microsoft’a iOS için izin veremeyeceğine göre, açık kaynaklı "beleş" bir işletim sistemi varken "neden olmasın"?  

Microsoft neden bir Android cihaz üretsin? 
Aslında Microsoft’un uzun süredir evrensel uygulamalar adı altında çalıştığı bir yazılım platformu olduğunu biliyoruz. Office, OneDrive, Skype gibi uygulamalar tüm platformlarda çalışıyorlar hatta Cortana bile Android platformuna adapte olmuş durumda. 

Google ve Apple eko sistemlerine çoktan ayak uydurmuş bu popüler ve çok kullanılan uygulamaların illa ki bir Windows cihaza artık ihtiyaçları yok. Bu durum da Microsoft neden bir Windows akıllı cihaza mahkum kalsın? 

 Diğer yandan Cyanogen ROM geliştiricisi de bu uygulamalarla rahatça uyumluluk gösterebiliyor. Windows Mobile Android fantezisi Kulağa da çok tırmalayıcı gelmiyor aslında. Windows 10 Reedmont güncellemeleriyle parmaklarını iyice Android pastasına sokmuş olan Microsoft Windows 10 işletim sisteminin hızla yayılmasında pek ala Android kullanıcılarını da oyuna dahil edebilir. 

Burada esas soru şu, Microsoft Android telefonlar üretmeye başlarsa pazar oyuncularından nasıl pay kapacak? Cevap ise basit; tüm Android pazarı oyuncuları birbirlerinden nasıl pay kapıyorsa öyle. Microsoft popüler bir işletim sistemini akıllı telefonlarına uygularsa tek düşünmesi gereken telefonun teknik donanımı olacak. 

Yani aslında Android pazarında ki yarışanlar aslında işlemcisi, kamera kalitesi, ses kalitesi, ekran çözünürlüğü ve bunun gibi gibi standart bileşenlerin üzerinde rekabet ediyorlar. İşletim sistemleri hep aynı. Microsoft’un da önem vermesi gereken bunlar olacak.  

Microsoft neden bir Android cihaz üretsin? Microsoft bu fikre nasıl bakıyor? 
Microsoft’un hedefi yukarıda da belirttiğim gibi, Windows 10 işletim sistemini olabildiğince yayarak gelecek yılların tekil işletim sistemine kavuşmak. Bunun için PC ve dizüstü bilgisayarlarda önünde bir engel yok. 

Ancak mobil dünyada varlık gösterebilmesi için Android’in bileğini bükmesi yüzde 2’lik Windows 10 Mobile ile çok da mümkün görünmüyor. Bu noktada Android ile güç birliği yaparak saflarını genişletmesi gerekecek. Şimdilik Microsoft’un bu teoriye nasıl baktığını bilemiyoruz. Ancak bu çözümün onlara da mantıklı gelmediğini de iddia edemeyiz.blog.tamindir

-

 
Top