Google Play'den indirilen uygulamalarla akıllı telefonlara bulaşan bu yazılım cihazları adeta ele geçiriyor. Android ile iOS işletim sistemleri arasındaki en büyük farkın kaynak olduğunu biliyoruz. 

Google'ın sahibi olduğu Android açık kaynak, Apple'ın geliştirdiği iOS ise kapalı bir işletim sistemi. iOS, kapalı kaynak oluşundan dolayı her ne kadar kullanıcıya fazla özgürlük alanı vermese de güvenlikten taviz vermiyor. 

Lakin aynı durum Android için geçerli değil. Zira Android'in açık kaynaklı yapısı art niyetli kişilerin deyim yerindeyse iştahını kabartıyor ve Android kullanıcıları zararlı yazılımların hedefi haline geliyor.

İşte son zamanlarda o yazılımlardan bir tane daha türedi. Godless adı verilen bu yazılım, sistem yetkilerini ele geçiriyor ve özel bilgilerinize erişiyor. 

Yani bu yazılım akıllı telefonunuza bulaştığı vakit tüm bilgileriniz ve fotoğraflarınız başkalarının eline geçebilir. Ayrıca telefonunuzda hiç istemediğiniz uygulamaları görebilir, daha da kötüsü bu uygulamaları kaldıramayabilirsiniz. Neyse ki Godless yazılımı Android'in 6.0 Marshmallow sürümünde işe yaramıyor. 

Lakin günümüzde hala çok sayıda Android'in 5.1 Lollipop ve önceki sürümlerini kullanan çok sayıda insan var. Söz konusu yazılım Google Play'deki bazı uygulamalar yoluyla bulaşıyor. Yazılımdan daha çok Hindistan ve çevresi etkinlenmiş. Fakat bu, günün birinde bizim ülkemizde de yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. 

Bu nedenle indirdiğiniz uygulamalarda geliştiricinin kim olduğuna dikkat edin. Bilhassa Google Play'de uygulama hakkında yazılan yorumları dikkatle okuyun. Zira olası bir kötü yazılım veya virüs saptandığında yorumlarda yazılıyor.sabah

-

 
Top